Łatwe udka z kaczki pieczone w rękawie

Na specjalną okazję warto przygotować zarówno wyśmienite pieczone udka indycze oraz wykwintne potrawy z kaczki. Delikatne mięso doprawione ziołami lub aromatycznym sosem z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom.

Udka z kurczaka, indyka lub kaczki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Jednym z popularniejszych jest bez wątpienia pieczenie w rękawie, sposób łatwy i szybki. Co więcej, dzięki specjalnemu rękawowi do pieczenia mięso drobiowe będzie niezwykle miękkie, delikatne i soczyste, zaś panierka okaże się chrupka, krucha i pięknie zrumieniona.

Aby samodzielnie przygotować wyśmienite, pieczone udka w rękawie należy wyłożyć naczynie żaroodporne specjalną folią. Na spodzie rękawa warto rozsmarować nieco masła lub podlać go oliwą. Aby nadać udkom wyrazistego aromatu, można umieścić wewnątrz rękawa do pieczenia również kilka ząbków czosnku oraz świeże zioła. Poniżej przedstawiamy sprawdzone i łatwe przepisy na pieczone udka kacze z rękawa.

KACZE UDKA W WINIE
składniki: 4-5 udek z kaczki, szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 3 łyżki masła, łyżka estragonu, łyżka słodkiej papryki, 2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz
sposób przygotowania: mięso oczyścić i umyć, następnie natrzeć z obu stron solą i oprószyć przyprawami. Owinąć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie udka umieścić w rękawie do pieczenia, podlać masłem i winem i zapiekać przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.

PIECZONA KACZKA Z WARZYWAMI
składniki: 4-6 udek, 3 łyżki masła, po dwie cebule, ziemniaki i jabłka, po łyżeczce majeranku, pieprzu i soli
sposób przygotowania: udka umyć i oczyścić, następnie natrzeć mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Odstawić do lodówki na kilka godzin i po tym czasie umieścić mięso wraz z oczyszczonymi i obranymi warzywami w rękawie. Podlać masłem i piec przez około 35 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.

PIECZONE UDKA Z KACZKI Z JABŁKAMI
składniki: 4-6 udek, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 winne, soczyste jabłka, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz
sposób przygotowania: mięso po umyciu oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, po czym odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i przykryć folią do pieczenia. Nagrzać piekarnik do około 190 stopni i zapiekać przez mniej więcej półtorej godziny.
Smacznego!