Na spcjalne okazje: nadziewane mięsem mielonym, serem, pieczarkami, warzywami

Potrawy z indyka, lub kurczaka można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Jednym z nich jest zrobienie wyśmienitych i aromatycznych udek nadziewanych warzywami lub żółtym serem.

Na rodzinny obiad lub wystawną kolację dla gości warto przygotować wykwintne, pyszne udka z kaczki lub indyka. Doskonałym sposobem na uświetnienie ważnych uroczystości będzie również samodzielne przyrządzenie faszerowanych udek bez kości ze szpinakiem, papryką, mięsem mielonym lub pieczarkami. Poniżej przedstawiamy kilka łatwych i sprawdzonych przepisów.

DROBIOWE UDKA Z MIĘSNYM FARSZEM
składniki: 4 udka z kurczaka, 30 dkg wieprzowego mięsa mielonego, łyżka śmietany, jajko, 2 łyżki bułki tartej, łyżka natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz
sposób przygotowania: udka oczyścić z kości i opłukać. Po wysuszeniu natrzeć oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Mięso mielone wymieszać ze śmietaną, jajkiem oraz bułką tartą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Farsz przełożyć na udka i przymocować wykałaczkami. Piec przez godzinę w 200 stopniach.

UDKA FASZEROWANE Z WARZYWAMI
składniki: 4-6 udek, cebula, szklanka szpinaku, marchewka, czerwona papryka, szklanka bulionu drobiowego, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, oliwa z oliwek, sól, pieprz
sposób przygotowania: mięso umyć, warzywa obrać i pokroić w kostkę, cebulkę drobno posiekać. Podsmażyć wraz ze szpinakiem na wolnym ogniu, następnie wbić jajko, doprawić i dokładnie wymieszać. Nafaszerować udka i zrumienić na rozgrzanej oliwie na rumiano. Następnie dusić w sosie własnym przez około 30-40 minut.

UDKA Z ŻÓŁTYM SEREM I PIECZARKAMI
składniki: 6-8 udek, pół kilograma pieczarek, 15 dkg żółtego sera, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, oliwa, sól, pieprz
sposób przygotowania: udka umyć i oczyścić, pieczarki obrać i pokroić w plastry, po czym podsmażyć na oliwie. Dodać zioła, przyprawy oraz start na tarce ser i wymieszać. Farszem nadziać mięso i spiąć wykałaczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Smacznego!